Friday, March 4, 2011

Happy 1st Birthday, comel (Maria)

Salam pengunjung semua,
cupcakes yang ada muka si comel-lote niy telah diorder oleh my frenz, Maria merangkap mak kepada si comel..heheeee...kenapa Intan panggil si comel..??1st memang comel giler, putih melepak-lepak gittew..2nd, sebab Intan terlupa nama anak si Maria niy..hehehee...sori ek, Maria..*PEACE*
Maria nak 1 kotak cupcakes khas ada muka si besday gal..1 lagi untuk diberi kepada penjaga besday gal..
to Maria, terima kasih banyak-banyak..
(Maria ada call bagitau, cupcakes yang 10bijik tuh sudah di'shake-shake' oleh si besday gal..aiyaaakkkk...!!!hehehee...)

Vanilla cupcakes + Edible-Image + Buttercream
25pcs 's'

Vanilla cupcakes + Buttercream (order separately)
10pcs 's'

Happy Birthday, Ainul

Salam pengunjung semua...
Birthday cake ini telah di order oleh my loyal customer, Tini...
so far, dia xpernah failed order kek dengan intan-bakes...terima kasih banyak-banyak, Tini..please keep on order yee..heheheee...
**masa depa celebrate besday man niy, depa baru baik dari sakit mata..kesian dorang...xper, makan kek dari intan-bakes, terus sembuh..hehehee..

Moist Chocolate Cake + Chocolate Ganache + Edible-Image
8"

Tuesday, March 1, 2011

Laksa Mak Intan


Salam pengunjung semua...
The recipe that i'm going to share with u guys was my mom's recipe...memang betoi-betoi Intan guna recipe niy lah kalau teringin nak makan laksa...so now, I'm going to share it lah...that's why I called it Laksa Mak Intan, it means Laksa mak saya..hehehee..
just simple recipe so for whom yang baru 1st time nak buat Laksa, bolehla try it..
Selamat Mencuba


Bahan-bahannya:

1kg ikan kembong (better carik yang fresh yee...lagi marveles gittew...)
2 batang bunga kantan - dipotong
1 ikat daun kesum (kat pasar memang dah sedia jual seikat tuh...)
10 ulas bawang kecil/merah - diblender
1 inci belacan - kalau xnak boh pun boley cuma x ummpphh laa..(niy mak intan yang habaq mai..hehheee...)
3 sudu besar cili boh - ikut suka nak boh baper sudu pun, xsuka pedas, kurangkan sukatan yee..
10 keping asam gelugur - kalau nak rasa lagi masam, boleh tambah yee...
garam - secukup rasa

Side-dishes:
Laksa
Timun
Bawang Besar
Daun Selom
Cili Api
Telur Rebus
Limau Kasturi
Petis Udang

Caranya:
- ikan kembong dibersihkan, dicuci kemudian direbus hingga masak...
- setelah ikan sudah masak, keluarkan dari periuk
- air rebusan ikan jangan dibuang
- asingkan isi ikan dari tulang-temulangnyer..tulang jangan dibuang yeee...
- isi ikan diblender tapi kalau rajin dan nak kuah laksa sodap, better ditumbuk2 isi ikan tuh...
- tulang-tulang dan kepala ikan diblender halus kemudian diperah & ditapis...
- air perahan tulang-temulang dimasukkan ke dalam air rebusan ikan
- kemudian masukkan isi ikan yang telah ditumbuk ke dalam periuk air rebusan
- kemudian dimasukkan semua bahan-bahan lain...
- kacau kuah laksa hingga nampak agak pekat...
- bau kuah laksa akan segera menusuk ke hidong...hmmm...
- then bila dah siap, bolehla dimakan bersama laksa & side-dishes berkenaan...

NOTE:
- kalau nak guna ikan sardin pun boleh...nak guna 2-2 jenis ikan pun boleh..no big deal maaa....

Makaroni Goreng Pedas


Salam pengunjung semua,
hari tuh Intan ada bagitau yang selain Intan update tentang order, Intan juga akan update or share recipe yang pernah Intan try buat dan menjadik dengan jayanyer...hehehee...
selalunyer Intan share recipe kat my FB...so pada yang xder FB saya, bolehla tengok recipe kat sini kan...
jadikla, janji share...Sharing Is Caring kaaann...hehehee
recipe nie sebenarnyer saya dah tokok-tambah SDN BHD tapi fully credit to Abang CikMatGebu
Selamat Mencuba yee....xsedap, try lagi bagi sedap..heheheee...

VERSI PEDAS

( 6 orang makan..I guess..heheheee...)

BAHAN-BAHANNYA :

300 g pasta (apa2 jenis pun boleh...)

3 batang sosej ayamas berlada hitam

10 biji fishball or 5 biji vegetable ball (size dia bosa) - belah 2/3 ikut suka..xnak belah pun boooleh..

15 ekor udang sederhana besar OR nak tukar ke sotong pun no hal...anggaran 2-3 ekor size sederhana besar

1/2 biji red capsicum

1/2 biji green capsicum

1/2 biji yellow capsicum

sebunga cauliflower (ikut suka banyak mana nak..xboh xper..nak guna brocoli pun xkisah..hehee...)

1/2 batang carrot - didadukan

2 biji tomato - dadu kecil

2 camca besar cili kisar

2 camca besar tomato sos

1 camca besar cili sos

1 camca besar sos tiram

1 kiub ayam "Maggi"

1 biji bawang besar, cincang halus - warna kuning tuh ek...

3 ulas bawang putih, cincang halus

1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus

1 cawan air rebusan pasta

Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :

  1. Rebus pasta hingga lembut dalam air mendidih yang ditambah sedikit garam. Udang dikupas kulit, buang urat belakang, cuci dan toskan. Sosej dihiris serong. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan putih hingga perang, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tambah tomato dadu dan masak hingga layu.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kiub ayam (hancurkan), kacau rata dan masukkan sosej dan udang. Tuang air rebusan pasta tadi, kacau dan biar mendidih. Masukkn sedikit gula dan rasa, jika perlu tambah sedikit garam.
  4. Masukkan pasta (toskan dahulu), gaul rata dan masukkan capsicum merah, hijau dan kuning tadi dan sayur-sayur yang lain. Tabur lada hitam tumbuk dan gaul rata2. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api.

VERSI X PEDAS (kalau anak-anak xboleh or xbiasa makan pedas)

  • sama jer cam recipe kat atas tapi sosej blackpepper leh tukar ke sosej biasa...
  • cili kisar xyah boh...kalau nak pedas sikit..leh la kurangkan sukatan...tapi LEBIHKAN SOS TOMATO
  • lada hitam pun xyah boh...
  • sayur-sayur boleh tukar or tambah ikut suka...

Anniversary Cake

Salam pengunjung semua,
Anniversary cake ini telah di order oleh Yanti..1st anni kan, kena celebrate gittew..hehheee...senang nak berurusan ngan Yanti..dan xsangka lak Yanti stay dekat-dekat dengan rumah Intan...rupanyer Yanti dah ada baby...sambut 1st anni together with baby, bestnyer...moist chocolate cake fully coated dengan chocolate-ganache...*saya pun meleleh ayaq-lioq tengok cekelat tuh* heheheee....
to Yanti, terima kasih banyak-banyak sebab sudi order dengan intan-bakes...

Moist Chocolate Cake + Chocolate-Ganache + Sugar Deco
8"

MU Fan cupcakes

Salam pengunjung semua,
order kali niy adalah from my sister punya kawan (apa punya bahasa daaa...failed..!!heheee....)
lupa pulak saya nak tanya sapa empunya cupcakes niy sebab sessi order-mengorder, konfem-mengkonfem antara saya dan my sis, Aryna...heheee..req nak ada lambang MU...
thank you very much for the order..semoga suka dan berpuas hati yee..

Moist Chocolate Cupcakes + Buttrecream + Edible-Image + Sugar Deco
16pcs size M

Happy Birthday, Ayip

Salam pengunjung semua,
Alhamdulillah, akhirnya saya berjaya juga nak up-date semua orders yang dah lama terbengkalai disebabkan ketiadaan Mr.Lappy saya...ekceli Mr.Lappy masih lagi di 'wad' so saya terpaksa guna PC opis..heheee...xper, kita wat time lunch hour kan...okey lettew..hehehee..

oklah, banyak lak mencecehnyer..heheee
besday kek niy di order oleh sapo laie kalau x my very the loyal customer saya, Tini...celebrate kat tadika Ayip kalau xsilap saya...
terima kasih banyak-banyak ler, Tini ooii...ko memang superb la..heheee
semoga berpuas hati..

Moist Chocolate Cake + Buttercream + Edible-Image
8"