Salam pengunjung semua,
hari tuh Intan ada bagitau yang selain Intan update tentang order, Intan juga akan update or share recipe yang pernah Intan try buat dan menjadik dengan jayanyer...hehehee...
selalunyer Intan share recipe kat my FB...so pada yang xder FB saya, bolehla tengok recipe kat sini kan...
jadikla, janji share...Sharing Is Caring kaaann...hehehee
recipe nie sebenarnyer saya dah tokok-tambah SDN BHD tapi fully credit to Abang CikMatGebu
VERSI PEDAS
( 6 orang makan..I guess..heheheee...)
BAHAN-BAHANNYA :
300 g pasta (apa2 jenis pun boleh...)
3 batang sosej ayamas berlada hitam
10 biji fishball or 5 biji vegetable ball (size dia bosa) - belah 2/3 ikut suka..xnak belah pun boooleh..
15 ekor udang sederhana besar OR nak tukar ke sotong pun no hal...anggaran 2-3 ekor size sederhana besar
1/2 biji red capsicum
1/2 biji green capsicum
1/2 biji yellow capsicum
sebunga cauliflower (ikut suka banyak mana nak..xboh xper..nak guna brocoli pun xkisah..hehee...)
1/2 batang carrot - didadukan
2 biji tomato - dadu kecil
2 camca besar cili kisar
2 camca besar tomato sos
1 camca besar cili sos
1 camca besar sos tiram
1 kiub ayam "Maggi"
1 biji bawang besar, cincang halus - warna kuning tuh ek...
3 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 cawan air rebusan pasta
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
- Rebus pasta hingga lembut dalam air mendidih yang ditambah sedikit garam. Udang dikupas kulit, buang urat belakang, cuci dan toskan. Sosej dihiris serong. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan putih hingga perang, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tambah tomato dadu dan masak hingga layu.
- Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kiub ayam (hancurkan), kacau rata dan masukkan sosej dan udang. Tuang air rebusan pasta tadi, kacau dan biar mendidih. Masukkn sedikit gula dan rasa, jika perlu tambah sedikit garam.
- Masukkan pasta (toskan dahulu), gaul rata dan masukkan capsicum merah, hijau dan kuning tadi dan sayur-sayur yang lain. Tabur lada hitam tumbuk dan gaul rata2. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api.
VERSI X PEDAS (kalau anak-anak xboleh or xbiasa makan pedas)
- sama jer cam recipe kat atas tapi sosej blackpepper leh tukar ke sosej biasa...
- cili kisar xyah boh...kalau nak pedas sikit..leh la kurangkan sukatan...tapi LEBIHKAN SOS TOMATO
- lada hitam pun xyah boh...
- sayur-sayur boleh tukar or tambah ikut suka...
No comments:
Post a Comment