Tuesday, March 1, 2011

Laksa Mak Intan


Salam pengunjung semua...
The recipe that i'm going to share with u guys was my mom's recipe...memang betoi-betoi Intan guna recipe niy lah kalau teringin nak makan laksa...so now, I'm going to share it lah...that's why I called it Laksa Mak Intan, it means Laksa mak saya..hehehee..
just simple recipe so for whom yang baru 1st time nak buat Laksa, bolehla try it..
Selamat Mencuba


Bahan-bahannya:

1kg ikan kembong (better carik yang fresh yee...lagi marveles gittew...)
2 batang bunga kantan - dipotong
1 ikat daun kesum (kat pasar memang dah sedia jual seikat tuh...)
10 ulas bawang kecil/merah - diblender
1 inci belacan - kalau xnak boh pun boley cuma x ummpphh laa..(niy mak intan yang habaq mai..hehheee...)
3 sudu besar cili boh - ikut suka nak boh baper sudu pun, xsuka pedas, kurangkan sukatan yee..
10 keping asam gelugur - kalau nak rasa lagi masam, boleh tambah yee...
garam - secukup rasa

Side-dishes:
Laksa
Timun
Bawang Besar
Daun Selom
Cili Api
Telur Rebus
Limau Kasturi
Petis Udang

Caranya:
- ikan kembong dibersihkan, dicuci kemudian direbus hingga masak...
- setelah ikan sudah masak, keluarkan dari periuk
- air rebusan ikan jangan dibuang
- asingkan isi ikan dari tulang-temulangnyer..tulang jangan dibuang yeee...
- isi ikan diblender tapi kalau rajin dan nak kuah laksa sodap, better ditumbuk2 isi ikan tuh...
- tulang-tulang dan kepala ikan diblender halus kemudian diperah & ditapis...
- air perahan tulang-temulang dimasukkan ke dalam air rebusan ikan
- kemudian masukkan isi ikan yang telah ditumbuk ke dalam periuk air rebusan
- kemudian dimasukkan semua bahan-bahan lain...
- kacau kuah laksa hingga nampak agak pekat...
- bau kuah laksa akan segera menusuk ke hidong...hmmm...
- then bila dah siap, bolehla dimakan bersama laksa & side-dishes berkenaan...

NOTE:
- kalau nak guna ikan sardin pun boleh...nak guna 2-2 jenis ikan pun boleh..no big deal maaa....

No comments:

Post a Comment