Monday, May 3, 2010

Tiramisu Sempoi


Salam pengunjung semua,
Tiramisu Sempoi ekceli bukanlah nama betol nyer..Intan saja tambah 'SEMPOI' tuh sebab senang sangat nak buat...kiranya sapa2 yang teringin nak buat Tiramisu, boleh mencuba..InsyaAllah akan jadiknyer...anyway, Tiramisu nih Intan dapat recipe from my cyberfriend..tapi rasanyer dah xjadik cyber la kot coz dah bertemu-muka kan..ekekee...thanx to Zilla coz sudi kongsi recipe nie..dan Intan nak kongsi plak recipe nih dengan pengunjung semua...
Bahan-bahan
Savoiardi Biscuits/Ladies Finger Biscuits/Sponge Fingers
A (bahan cream)
*250gm cream cheese
*250gm non-diary whipping cream
*100gm caster sugar
*1 tspn vanilla essence
*1-2 tablespoon cocoa powder/coffee powder/nescafe
B (bahan untuk celupan)
*air panas
*nescafe
-dibancuh sekali
(sukatannya macam u guys nak buat air nescafe coz Intan xder sukatan khas for this..)
Caranya:-
- Pukul cheese + 50gm gula sehingga gebuss - ketepikan
- Pukul whip cream + another 50gm gula sehingga kental & gebuss
- Campurkan cheese ke dalam bekas whip cream, gaul dengan senduk..
- Then masukkan vanilla essence, gaul rata
- Sediakan loyang (xkisah bekas loyang apa-apa pun)
- Celupkan biscuits dalam B (air nescafe) dan susun rapat-rapat...(celup yee bukan rendam, nanti pahit la plak biscuit tuh...)
- Ayak cocoa powder ke atas fingers..
- Bubuh separuh cream cheese...ratakan..
- Then ulang balik step celup, ayak & ratakan cream mix
- Lastly ayak cocoa powder hingga cover semua cream mix tuh...
(cam Intan, after ayak cocoa powder, Intan saja jer boh choc rice..xnak boh pun xper...)
- Simpan dalam fridge at least 3-4 hours before u serve it..
**Selamat Mencuba..

No comments:

Post a Comment